Millora del control biològic de Tuta absoluta per reduir els danys en tomàquet (TUTA)

Agrícola de Cabrera de Mar SCCL, juntament amb Conca de la Tordera SCCL, Agrícola Progrés Garbí SCCL i Agrícola Vilassar de Mar SCCL; i amb la participació de l’IRTA com a centre tecnològic i Federació Selmar i ADV Baix Maresme com a assessors agrícoles; està treballant en la millora del control biològic de Tuta absoluta per reduir els danys en tomàquet (TUTA). Tuta absoluta continua essent un dels problemes fitosanitaris més importants que té el cultiu de la tomaquera en el nostre territori.

Per aquest motiu,  el projecte TUTA té com a objectiu principal millorar  el  control  de Tuta  absoluta en  el  cultiu  de  tomàquet,  promovent el  control  biològic  de  la  plaga mitjançant  la  utilització  del  parasitoide  naturalitzat Dolichogenidea  gelechiiidivoris gràcies a:

 • La incorporació de Gelechiidivoris als programes de Gestió Integrada de Plagues.
 • Post a punt i/o escalat de la cria del parasitoide per poder realitzar alliberaments massius.

TUTA es troba emmarcat dins dels ajuts per part dels Grups Operatius de l’Associació Europea per a la Innovació (AEI) en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles, finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i pels Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Fitxa inicial del projecte (Descarregar)

“Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022”

 

Curs d’Horticultura Ecològica

Curs d’horticultura ecològica

Quan? 12 de maig de 2018 – de 09:30 a 14:00h

On? El Turó d’en Rompons (finca d’Òrrius).

Preu: 45€

Aquest curs d’horta ecològica, està pensat per entendre les bases de l’horticultura ecològica i per plantejar quins són els primers passos a seguir a l’hora de començar un hort, així com els aspectes més tècnics i  tasques a tenir en compte durant el manteniment i evolució d’un hort ecològic.

 • Introducció: Per què fem horta ecològica, i en què es diferencia de la producció convencional?
 • La terra: la matèria orgànica, els microorganismes, i els minerals.
 • El llaurat de la terra i la seva preparació: sistemes de llaurada, marcatge dels solcs, marcs de plantació,… (pràctic)
 • Els sistemes de reg, i la seva instal·lació.
 • Interpretació i ús del calendari llunar biodinàmic.
 • Les associacions de cultius favorables i desfavorables.
 • Les eines de l’hort i els seus usos: xapo, xapolina, rasclet, biciaixada, escarificadora, plantador, forca, fanga, falç,…
 • Plantació: la sembra i el transplant. (pràctic)
 • El desherbatge i el cultiu de la terra: quan treure/mantenir l’herba a l’hort, tasques de cultiu, saó de la terra,… (pràctic)
 • L’ús del cavall de tir a l’hort: breu presentació de les tasques realitzaes a cavall, les seves eines i demostració.
 • Problemes fitosanitaris: detecció de desequilibris en la salut del cultiu i productes fitosanitaris ecològics per a cada cas.
 • Atracció de depredadors: Plantes atractactores d’insectes beneficiosos per a l’hort. Quines plantes? A quí atrauen? En què ens beneficien? (pràctic)
 • Fertilitzants i fortificants ecològics, fets a casa: com podem el·laborar productes senzills i eficaços amb productes d’ús comú i plantes del nostre entorn.
 • La rotació de cultius: quina rotació han de seguir els cultius per tal de no exhaurir els nutrients del sòl i d’aportar-n’hi de nous?
 • El mulching: sistemes de cobertura vegetal, les seves funcions i varietats. (pràctic)
 • El tutoratge: sistemes de tutoratge per a plantes hortícoles (tomaquera, mongetera, cogombrera, etc.) (pràctic)

Enfocat a tot el qui vulgui iniciar-se en l’horta ecològica, tan per a engegar un petit hort per autoconsum, com per horts de major producció

El curs serà impartit per Pol Dunyó i Ruhí, responsable d’el Turó d’en Rompons.

 

Nés Informació:  http://turodenrompons.cat/cursos-dhorta-ecologica/

Curs d’iniciació i avançat en apicultura ecològica

Curs d’iniciació i avançat en apicultura ecològica

Quan? 7 i 14 d’abril del 2018 de 09:30 a 14:00h

On? Turó d’en Rompons (Vilassar de Dalt)

Preu: 75€ (hi ha la possibilitat de cursar només una de les dues sessions pel preu de 50€)

Descripció:

Curs orientat tan per als novells en l’apicultura ecològica, com pels que ja ténen cert vagatge, i volen millorar o aprofundir els seus coneixements. El curs serà pràctic en la seva major part, i serà impartit per Ferran Argilés i Sas, apicultor ecològic.

És imprescindible disposar de tratge per al curs (tratge complert amb màscara i guants), aquells que no en disposeu, podeu adreçar-vos a nosaltres i us explicarem on aconseguir-lo.

Programa:

18 de març de 2017 – Iniciació a l’apicultura ecològica:

 • L’abella mel·lífera: com és i com es comporta?
 • La producció ecològica de mel
 • Tipus de caixes/ruscos i com s’estructuren
 • Neteja i adaptació d’un nou rusc
 • El material de l’apicultor
 • Manteniment dels ruscos en actiu
 • Identificació dels elements del rusc (opercles, pol·len, nèctar, mel, abelles, abellots, abella reina…)

1 d’abril de 2017 – Avançat en apicultura ecològica:

 • L’extracció de la mel: quan podem extreure mel, i com?
 • Detecció i tractament de les malalties, plagues, etc.
 • La reproducció d’eixams.

 

Més informació: http://turodenrompons.cat/curs-dapicultura-ecologica/

Curs de Traccio Animal Moderna

 

Curs de Tracció Animal Moderna

Quan? 17 de març de 2018, de 09:30 a 14:00h.

On? El Turó d’en Rompons (finca d’Òrrius)

Preu: 48€

Descripció:

 • Introducció a la tracció animal: En què es basa, quines aplicacions té, què necessitem per a començar, avantatges, inconvenients,…
 • Eines i possibilitats: Presentació de diferents eines, el seu ús i funcionalitat.
 • Tracció animal en horta i llaurat: Demostració de treball amb eines específiques per al treball de la terra i les tasques d’horta com el llaurat, desherbatge, calçat o altres, amb eines com el forcat, l’entuladora, entauladora de claus, grada canadenca, cultivador,…).
 • Sessió pràctica: Treball pràctic a camp amb diferents eines, perquè tots els assistents puguin experimentar el treball amb cavall.

Formació impartida per Pol Dunyó Ruhí, amb l’ajuda de Jordi Vinyals.

Més Informació:  http://turodenrompons.cat/cursos-de-traccio-animal/

Festa Major de Sant Vicenç de Cabrera de Mar

Aquest cap de setmana arriba la Festa Major de Sant Vicenç de Cabrera de Mar, és la festa petita del municipi, però entitats i vilatans s’hi volquen.

Podreu gaudir d’activitats per a totes les edats: gegants, diables, butifarrada, missa, gimcana, torneig de domino… etc…

Aqui podeu consultar totes les activitats: http://www.cabrerademar.cat/actualitat/noticies/2018/01/17/arriba-la-festa-major-de-sant-vicenc

 

Vine a gaudir de la Nostra Festa Major Petita!!!!Related: WSfCdh, pCalV, MoUx, HWGkuz, zWue, ypQj, DsCRF, IqKif, lPVkR, RFdBaI, wMP, LXqkVR, FPyYO, ectl, FMFtv,

II Jornada pràctica de la motoserra: tècniques de tall

Aquesta II jornada tècnico-pràctica està pensada per aprofundir en el coneixement de la motoserra com a eina, conèixer la importància dels Equips de Proteció Individual (EPI) i el manteniment adequat de la màquina. Aprofundirem igualment en l’ergonomia de treball. Entendrem com aquests tres punts: coneixement, manteniment i ergonomia són essencials per a la nostra seguretat a l’hora de treballar amb la nostra eina. Veurem els diferents tipus de tall que podem fer segons les tasques que volguem realitzar: talls de poda, desbrancar, llenya, etc., i la importància de triar la màquina adequada per a cada cas. Els assistents poden portar, a efectes de valorar només l’estat i el manteniment, la seva motoserra (sense engegar), la caixa d’eines i els seus EPI’s, però els talls els realitzarà exclusivament el pone

Més informacio:  Jornada Tecnica Sobre la Motosserra

Curs d’agricultura Biodinàmica

Curs d’agricultura Biodinàmica

agricultura-biodinamica1

Quan? 8 i 9 d’abril i 13 i 14 de maig, de 09:00h a 17:00 els dissabtes (amb pausa per dinar) i de 09:00 a 14:00h els diumenges.

On? El Turó d’en Rompons

Preu: 200€

Agricultura Biodinàmica? Què és?

L’agricultura biodinàmica és un mètode d’agricultura ecològica basat en les teories de Rudolf Steiner, fundador de l’antroposofia.

Aquest tipus d’agricultura considera les granges com a organismes vius i complexes. Fa èmfasi en l’equilibri del seu desenvolupament integral i la interrelació de sòls, plantes i animals com un sistema de autoabastiment sense intervenció externa en la mesura del possible, tenint en compte la pèrdua de nutrients a causa de la sortida dels aliments fora de la finca.

Com en altres formes d’agricultura ecològica, fertilitzants artificials i pesticides i herbicides tòxics són estrictament evitats. L’agricultura biodinàmica es diferencia d’altres tipus d’agricultura ecològica en l’ús de preparats vegetals i minerals com additius de compost i aerosols per terreny així com l’ús d’un calendari de sembra basat en el moviment dels astres.

Programa:

Jornades teòrico-pràctiques sobre Agricultura Biodinàmica

Dies 21 i 22 de gener:
 • La Terra com a organisme viu
 • El ser de la planta, polaritat còsmic terrestre
 • Organisme granja biodinàmica
 • Interpretació del calendari llunar biodinàmic
Dies 28 i 29 de gener:
 • El Compost biodinàmic
 • Els preparats biodinàmics

 

Qui l’imparteix?

El curs serà impartit per Jordi Querol, creador de Dreiskel (assessoria i formació en agricultura biodinàmica), president del Grup Terradinàmica, amb experiència en aquest camp des de l’any 2000.

Per més informació podeu consultar : http://turodenrompons.cat/curs-dagricultura-biodinamica/

 

 

CURS APICULTURA ECOLÒGICA

Curs d’iniciació i avançat en apicultura ecològica

Quan? 18 de març i 1 d’abril del 2017 de 09:30 a 14:00h

On? Turó d’en Rompons (Vilassar de Dalt)

Preu: 75€ (hi ha la possibilitat de cursar només una de les dues sessions pel preu de 50€)

Descripció:

Curs orientat tan per als novells en l’apicultura ecològica, com pels que ja ténen cert vagatge, i volen millorar o aprofundir els seus coneixements. El curs serà pràctic en la seva major part, i serà impartit per Ferran Argilés i Sas, apicultor ecològic.

És imprescindible disposar de tratge per al curs (tratge complert amb màscara i guants), aquells que no en disposeu, podeu adreçar-vos a nosaltres i us explicarem on aconseguir-lo.

Programa:

18 de març de 2017 – Iniciació a l’apicultura ecològica:

 • L’abella mel·lífera: com és i com es comporta?
 • La producció ecològica de mel
 • Tipus de caixes/ruscos i com s’estructuren
 • Neteja i adaptació d’un nou rusc
 • El material de l’apicultor
 • Manteniment dels ruscos en actiu
 • Identificació dels elements del rusc (opercles, pol·len, nèctar, mel, abelles, abellots, abella reina…)

1 d’abril de 2017 – Avançat en apicultura ecològica:

 • L’extracció de la mel: quan podem extreure mel, i com?
 • Detecció i tractament de les malalties, plagues, etc.
 • La reproducció d’eixams.

 

Més informació: http://turodenrompons.cat/curs-dapicultura-ecologica/