Després de molt temps pensant-ho aquest any, hem provat de fer una mona tradicional catalana, i ens n’hem sortit prou bé… us deixo la nostra recepta per qui es vulgui aventurar. Nosaltres l’hem fet amb farina de blat camut o egipci per donar-li un toc diferent, però amb farina blanca també us sortirà bé.
Ingredients:
– 500 gr de farina de blat camut
– 75 gr de sucre
– 50 gr mantega a temperatura ambient
– 3 ous + 1 ou batut per pintar la mona
– 10 gr de sal
– Pell ratllada d’una llimona
– 50 gr de llevat premsat
– llet o aigua, la que admeti
– oli
– sucre, xurrets de colors, ous durs o el que us vingui de gust per a la decoració.
Elaboració:
Fem un volcà amb la farina al damunt de la taula ben neta. Afegim tots els ingredients a dins del forat del centre, i començem a barrejar-los amb les mans, amb compte de que no se’ns escapi el líquid de dins del volcà. Si veiem que ho necessita, afegim llet o aigua a cullerades fins que tinguem una massa homogènia i que no se’ns enganxi als dits. Aleshores fem una bola amb la massa, la deixem en un plat untat amb oli perquè no s’enganxi, tapada amb un drap, durant mitja hora perquè fermenti.
Passada aquesta estona, posem el forn a 175ºC perquè es pre-escalfi i comencem a donar-li forma a la massa. A la bola que tenim, li fem un forat al centre amb els dits ben untats d’oli, i anem estirant la massa perquè agafi forma de corona (o la que nosaltres vulguem). Pintem la massa ben bé amb oli perquè no faci crosta. La pintem també amb ou batut, i l’espolsem amb sucre, xurrets de colors, el que vulguem. Hi clavem també els ous (durs i amb closca) per decorar. I ho deixem fermentar uns 20 minuts més abans de posar-ho al forn, durant uns 40 minuts aproximadament.